Edmond Fortier

       Centre Edmond Fortier

              WIE WAS EDMOND FORTIER ?

Als gevolg van druktechnische ontwikkelingen ontstond rond de eeuwwisseling de bloeitijd van de Prentbriefkaart. Voor fotografen en uitgevers, die zich vestigden in West Afrika lagen hier nieuwe zakelijke mogelijkheden. Fortier werd geboren In 1862  in het dorpje Celles sur Plaine in de Vogezen. 

 Hij woonde en werkte al enkele jaren in Saint-Louis (Senegal) voor hij in 1900 naar Dakar vertrok.Hij woonde daar op de hoek van de Boulevard Pinet-Laprade en de Rue Dagorne boven zijn bedrijf met zijn 2 blonde dochters en  jongste bediende/ laborant Seydou Traoré. Hij was een kleine blonde man met puntbaardje en droeg meestal  een tropenhelm. ( militair model -met puntje )

 Hij had een favoriete opmerking: Le Cantal  mon berceau, Dakar mon tombeau ! ( Le Cantal/Vogezen stond mijn wieg. In Dakar/Senegal zal mijn graf  staan !...) 

 Fortier was reiziger, fotograaf en uitgever/fabrikant van prentbriefkaarten.( de belangrijkste van West Afrika ) "Travaux et tous genres et par tous procédés"  drukte hij achterop zijn foto's af.Hij was ook fotoverslaggever/begeleider van  diverse Franse Ministers bij officiële tochten o.m. naar Benin, Ivoorkust en Guinée.

 Hij maakte in oktober 1905 een uitgebreide reis in Mali langs de Niger. Met de trein bereikte hij vanaf Konakry (Guinée) de plaats Kankan om daarna op of langs de Niger uiteindelijk bij Tombouctou aan te komen.  De terugreis  ging stroomopwaarts tot aan Bamako om in april 1906 per trein in Saint Louis             ( Senegal ) te arriveren.

 Tijdens deze reis bezocht hij als een van de eerste fotograven het Dogongebied in de Bandiagara.

 In de periode 1910 tot aan zijn overlijden in 1928 teert hij voornamelijk  op zijn archief van 3.300  opnamen van voor 1910, die hij telkens opnieuw gebruikt. (herdrukken 3.320) Het is niet bekend waarom er na 1910 nauwelijks nieuwe opnamen zijn bijgekomen.

 Fortiers opnamen bieden een fascinerende documentatie van West Afrika in de periode 1900 tot 1910. 

 Hij had als geen ander belangstelling voor het Afrikaanse land en zijn bewoners.

 In boeken en op tentoonstellingen over heel de wereld is zijn werk regelmatig terug te vinden. 

 Er is niets bekend over het wel en wee van zijn familie of erfgenamen na zijn dood op 24 februari 1928, noch over zijn uitgebreide archief van ruim 3.300 negatieven. 

 Opnamen van Fortier verschenen al tijdens zijn leven - met en zonder zijn toestemming -in tientallen boeken. Prentbriefkaarten bevinden zich bij de vele verzamelaars en handelaren en o.m. in de archieven van:

Het Musée National des Arts Afrique et Oceanie, 75012 - Parijs; Services Outre Mer. Rue Ordinot, Parijs 
Cartotheek van het klooster van de Benedictin de la Source, Parijs ( 16 );
Filiaal van het archieve d.Outre Mer in Aix en Provence;
Het Nationaal Archief van Senegal in Dakar.
Bron: Raymond Corbey - Wildheid en beschaving;
Philippe David - Inventaire general des Cartes Postales Fortier 1986:1987, 1988;3 dln
Philippe David - Voyage Fortier au Soudan-; Cataloque sur les cartes postales Neudin1983

                                      Juli.2019-version 2.0-©1999- by CEF-NLD001705.url: