Expos

Centre Edmond Fortier

EXPOSITIE-OVERZICHT

BENIN 1908

Reisverslag in april/Mei 1908 naar de Afrikaanse westkust bij het begeleiden van de minister van kolonien Millies-Lacroix. Waarschijnlijk de mooiste opnamen uit het hele werk van Edmond Fortier.


Voor een bezoek

Click op de afbeelding

CASAMANCE - SENEGAL 1915

De Casamance was door zijn ligging ten zuiden van de Engelse kolonie Gambia slechts over zee goed bereikbaar. Het binnenland was veelal een ondoordringbare wildernis bevolkt door o.a. de Diola's en Makaignes.

DAKAR 1900-1910.

Een digitale wandeling door het oude centrum van Dakar, Edmond Fortier woonde daar op de hoek van de Boulevard Pinet-Laprade en de Rue Dagorne boven zijn bedrijf.Hij had een favoriete opmerking: Le Cantal (Vogezen) mon berceau, Dakar mon tombeau !

DJENNE 1906 - MALI
Djenné is opgenomen op de Heritagelist van de UNESCO sinds 1988 en wordt beschouwd als de oudste stad van de Sahel. Begin 1906 bracht Edmund Fortier een bezoek aan Djenné - ongetwijfeld de oudste en mooiste stad van Afrika ten zuiden van de Sahara.

 DOGON 1905 - MALI
 In december 1905 bracht Edmond Fortier een bezoek aan de Bandiagara, het land van de Dogon. Hij was waarschijnlijk een van de eerste beroepsfotografen, die falaise van de Bandiagara bezocht.

GUINEE 1905

De opnamen van deze expositie zijn gemaakt tijdens het eerste deel van de grote reis van Edmond Fortier door Guinee eind 1905. Het betreft de distrikt Fouta-Diallo (vm Djallon) met inbegrip van" Haute-Guinée" . Ook genoemd "Haut-Niger"  

Op reis door Mali naar Tombouctou 1905

Op weg naar Tombouctou door Mali kwam Edmond Fortier door verschillende steden en dorpen langs de Niger, zoals Bamako, Koulikoro, Segou,  Nyamina en Sarafere.

De Niger 1905

Om aanvang 1906 Tombouctou te bereiken was voor Edmond Fortier, naast de de spoorlijn, vooral  de rivier de Niger een belangrijke weg.

SAINT-LOUIS 1901 - SENEGAL

In de 18e en 19e eeuw was Saint-Louis de hoofdstad van Sénegal. De sporen van 200 jaar Afrikaanse cultuur waren in 1899 nog goed zichtbaar, speciaal in het oude binnenstad op het eilandje in de monding van de rivier de Senegal. Voor Edmond Fortier was Saint-Louis zijn eerste kennismaking met een Afrikaans/Franse stad toen hij zich daar in 1899 vestigde.

TOMBOUCTOU 1906 - MALI.

In Januari 1906 bracht Edmond Fortier een bezoek aan Tomboektoe als onderdeel van zijn lange reis door Mali, voormalig Frans Soudan. Hij was waarschijnlijk een van de eerste beroepsfotografen die Tomboektoe bezocht, nadat de Fransen in februari 1894 de stad innamen.

PABLO PICASSO 1905.
In 1997 is de beschrijving van het beeldarchief van het > Musée Picasso < ( Paris ) afgerond. Er zijn o.a. 40 Fortierkaarten aan het licht gekomen, die gebaseerd zijn op een foto-expeditie langs de Niger, welke begon in Conakry (Guinee) in oktober 1905 en eindigde in Timbouctou ( Mali ) in januari 1906.

AGUIBOU TALL 1905.

Volgens de fotograaf Edmond Fortier, die Aguibou  in 1905  tijdens zijn reis door Mali, op 2 foto's vastlegde, was Aguibou de zoon van El Hadj Oumar Tall,  Fama van de Bandiagara en ex-koning van de Macina en stamde hij af van een zeer machtige familie van geduchte militairen !  

SAMORI 1898.

Hij nam de titel van "Almami" aan ,veroverde Kakan en verhief Bisandugu tot de hoofdstad van zijn Mandinka-rijk. In 1886 was zijn rijk, op Sokoto en het Tokolor-rijk na, de grootste van West Afrika.(Oostelijke helft van het huidige Guinee)

MARKT IN PORTO-NOVO 1908.

Als beroeps fotograaf, ingehuurd door de toenmalige Minister van Colonieen voor een rondreis door het toenmalige Dahomey, bracht Edmond Fortier een privebezoekje aan de markt in Porto-Novo.

                Juli.2019-version 2.0-©1999- by CEF-NLD001705.url:

picasso expo