Aguibou expo

Centre Edmond Fortier

                 

                  Aguibou, Le Fils d'El Hadj Oumar Tall

CGF-1214. Fama de Bandiagara,Roi du Macina...

Klick op de afbeelding voor een vergroting en originele Franse tekst van Edmond Fortier !!

El Hadj Omar ,de  bekende leider van het Toucoulor-rijk werd geboren in Futa-Toro in 1794. Na terugkeer van de Hadj in Mekka verbleef hij langdurig  in het rijk van Bornu en het kalifaat Sokoto. Hij huwt  2 vrouwen uit Sokoto. De ene vrouw schenkt hem zijn zoon Ahmadou, die hem na zijn dood  in 1864 opvolgt. Zijn tweede vrouw, dochter van Mohammed Bello,  ( kalief van Sokoto ) schenkt hem ook een zoon, die hij later tot zijn militaire bevelhebber benoemd. ( Aguibou ?) Ahmad overlijdt in 1898 in Sokoto . Werd Aguibou  tijdelijk- na de verovering van Macina door de Fransen in 1893 -  Koning van Macina ? Volgens de fotograaf Edmond Fortier, die Aguibou  in 1905  tijdens zijn reis door Mali, op 2 foto's vastlegde, was Aguibou de zoon van El Hadj Oumar Tall,  Fama  van de Bandiagara  en ex-koning van de Macina en stamde hij af van zeer machtige familie van geduchte militairen !          


Bron:The Revolutionary Years West Africa since 1800 by J.B.Webster and A.A.Boahan-1967                                 

              Bandiagara (Mali 1905). Aguibou Tall,  De zoon van El Hadj                      Oumar Tall.  

Het stampaleis van de beroemde Toucoulor-dynastie uit de 19e eeuw van El Hadj Omar Tall.                                                        


Prachtig voorbeeld van de Soudanese bouwstijl, maar in dit geval met invloeden van de traditionele  Dogon-bouwstijl, gelet op de vierkante nissen aan de voorzijde , welke doen denken aan de bekende Ginna-huizen van Dogon.  

Het paleis heeft 2 episoden van aanleg gekend:


1) Het tijdvak van de opvolgers van El Hadj Oumar Tall(Grand chef du peuple Toucouleur)


   Na zijn verdwijning van El Hadj Oumar in in de omgeving van het dorp Deguembre op 18 februari 1864.


2) Het tijdvak van de bezetting van de Bandiagara door het koloniale Franse leger.


Na de slag bij Deguembere met de Peulh aanvallers werd generaal El Hadj Oumar Tidiani commandant over de Messina (Neef van El Hadj Omar).  Hij bouwde het grote paleis in de Bandiagara, waar de gesneuvelde helden van de slag bij Deguembere werden begraven. Dit eerste paleis was ook bestemd als mausoleum voor Aguibou en de andere opvolgers van de Koningen van Messina.Tidiani werd in 1886 door de Franse bezetters onder leiding van generaal Louis Archinard verslagen en tot aftreden gedwongen. Het paleis werd vernield.Tidiani overleed in 1887.(Ahmadou overleed in 1898 in Sokoto.)De Fransen deden daarna een beroep op Aguibou. Hij herbouwde het paleis.Na het overlijden van Aguibou ontstond een verwarde situatie door de onderlinge strijd over zijn opvolging.De Franse bezetters maakten van deze situatie gebruik om het Koningrijk van de Bandiagara om te zetten in een rechtstreeks bestuurt district.

  

                        juli,2019-version 2.0-©1999- by CEF-NLD001705.url: