Samori expo

Centre Edmond Fortier

 Samori Touré à  St-Louis-Sénégal (1898)

Klick op de afbeelding voor een vergroting en originele Franse tekst van Edmond Fortier !!


Samori Touré en het Mandinkarijk 1870-1898. 


Samori was een "Dioula",een stam binnen de Mandinka's het trotse volk van het vroegere oude Mali-rijk. De Dioulas waren lange-afstandhandelaren tussen de Mossi, Monrovia, Freetown en Senegal. Zij waren praktisch ingestelde Moslims. Samori handelde in goud uit Wassulu en vee uit de Futa- Jalon. Rond 1870 bracht Samori met grote snelheid de kleine staatjes in     Wassulu- land onder zijn controle. Hij nam de titel van "Almami" aan en veroverde Kakan en verhief Bisandugu tot de hoofdstad van zijn Mandinka-rijk. In 1886 was zijn rijk op Sokoto en het Tokolor-rijk na de grootste van West Afrika.(Oostelijke helft van het huidige Guinee.

Samori was niet alleen vernieuwer en nationalist, maar ook een verspreider van de Islam. Hij bleef een gewone man en zijn rijk werd waarschijnlijk het meest efficiënt bestuurd van West Afrika. Onder druk van de toenemende Franse overheersing trachtte hij zijn onafhankelijkheid te redden door de Fransen tegen de Engelse kolonisatoren uit te spelen. Maar de Britse regering in Londen "verkocht" het Madinka-rijk voor Franse concessies op een andere plaats in Afrika.   


Vanaf 1891 stond Samori alleen voor de Fransen. 7 jaar voerde hij oorlog, zich langzaam terugtrekkend naar het Oosten van zijn rijk. Na verovering van Sikasso en Bobo Dialosso door de Fransen in 1998 gaf Samori zijn 2e hoofdstad en laatste bolwerk  Dabakala op. Tot de Fransen zijn veiligheid garandeerden en een rustige oude dag in zijn geboortedorp. Samorie heeft zich niet overgegeven maar is gevangen genomen door het vreemdelingenlegioen - onder leiding van kapitein Gouraud - bij verrassing in zijn legerplaats.( thans Ivoorkust.-achterland van Liberia.) Het laatste bolwerk van Samory werd Bolibana genoemd . Vanuit het Bambara betekende dit "Het einde van de rit".


De Fransen braken hun belofte en deporteerden hem via St-Louis naar Gabon, waar hij op 2 juni 1900 als gevolg van longontsteking overleed.  


Zijn kleinzoon werd later de bekende president van Guinee "Sëkou Touré"


Bron: The Revolutionary Years West Africa since 1800 by J.B.Webster and A.A.Boahan-1967    

Saint-Louis-oktober 1898. De Almami Samori Touré aan wal

gebracht onder militaire bewaking       

De Almami Samori Touré met zijn vrouwen opgesloten in de Artilleriekazerne van Saint-Louis.

                                  juli,2019-version 2.0-©1999- by CEF-NLD001705.url: